www.kampmes.nl © 2011 

 

Het moet me van het hart dat....

 

 

maandag, 20 oktober 1941

 

Het moet mij van het hart

Dat ik me toch noodeloos ongerust heb gemaakt over de geluidsprestaties mijner stadsgenoten. Zo noodeloos dat, toen ik daar rustig op de tribune zat bij Be Quick – G.V.A.V. en rondom me de lui zich dik zaten te maken, onwillekeurig bij mezelf zich de overtuiging vestigde, dat Schiller met “Da werden Weiber zu Hyânen” vast niet tot de conclusie was gekomen, indien hij maar Be Quick – G.V.A.V hadde bijgewoond.

Zijn ervaringen zouden dan heel anders zijn geweest en wellicht hadde hij zich ertoe gezet met behulp van de wetenschap na te gaan  de reagens van een stuk leer en een scheidsrechtersfluit op den mensch, hetzij toeschouwer, hetzij speler. M.i. zou hij tot de conclusie zijn gekomen, dat de mensch (die speler) op onverklaarbare wijze gekitteld wordt zoodra er een bolleblaas of zwart gejaste  nietswaardigheidje in het veld loopt met een trompetinstrument. Hoe dat contact ontstaat, men verwachte niet van mij een uitleg: wellicht is er sprake van aethergolven, veroorzaakt door een gillend fluitje en waarbij de mensch als ontvangststation dienst doet. Het is verklaarbaar, dat dan de een genereert, terwijl de ander  beter afgestemd is niet waar? Het zendstation van gistermiddag was scheidsrechter Oldenburger, maar zijn uitzendingen zijn weleens beter verzorgd geweest. En toch handhaafde hij zich, hoezeer ook de ontvangststations gilden en brulden. Zeer waarschijnlijk heeft hij gedacht, dat wat la Bruyére - niet de pijpeman - eenmaal heeft gezegd van dames: “een vrouw is gemakkelijk te regeren, mits er een man is die er zich de moeite voor geeft”, ook van toepassing kon worden gemaakt op voetballers. Althans, hij bleef het zaakje meester.

Ik ben natuurlijk ook weleens in een circus geweest en heb mij steeds weer verbaasd over de gemoedelijkheid van de beren, als ze door laten we zeggen een mug werden gestoken. Zoo is ook deze scheidsrechter; mug withemd, of mug blauwhemd kon hem dan als eens een speldeprikje geven, hij schudde  maar even met zijn uit de kluiten gewassen lichaam en het zaakje rolde weer door. Als hij echter alsnog krijgt wat hem in gulle goedgeefsheid door de tribunisten en wallen-naars gaarne was gegund, met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid is aan te nemen, dat hij dan een minder prettige zondagavond zou hebben gehad. Nu zal hij althans nog kunnen zeggen: verdeel en heersch. Of met andere woorden, wat die Romeinen konden, kan ik ook. Hier een foutje, daar een foutje, hier een boffie daar een boffie en beide partijen knabbelen lekker, terwijl ik de baas blijf. Hetgeen “goed bekeken” kan worden genoemd. Te klagen hebben partijen dan ook dunk me niet. Of het moet Be Quick al zijn.

Ik was eens in Monte Carlo…..(wie lacht daar?) en vermaakte me ermee te kijken naar dat zwarte balletje. Rouge et noir, heette dat. Er was een meneer bij, die alles inzette en het geluk had dat zijn nummer won. Nu Be Quick zette ook alles in, maar had dat zelfde geluk niet en zij raakte daarom alles kwijt, terwijl GVAV wat spaarzamer optrad en tenslotte de bank liet springen. Hetgeen een kunstje op zichzelf is.                                                      K.

 

 

Tikkie terug »

 

 

 

 

 

 

maandag, 29 september  1941

 

Het moet me van het hart

dat de wedstrijd Be Quick - Veendam mij meer gebracht heeft dan ik meende te mogen verwachten. Niet, dat de harde houten banken nu met kussens belegd of van een leuninkje voorzien waren. Dat zou trouwens ook heelemaal niet sportief lijken en tenslotte kan men, als de bank haar hardheid wat al te veel demonstreert net doen als de slanke Be Quick-voorzitter, en er voor gaan staan en evenals een zeker bekend scheidsrechter gaan souffleeren, dat er niets gebeurt.

Om die hardheid gaat het dus niet en tenslotte neem je die op den koop toe als Be Quick zoo vriendelijk is om telkens een kellner te laten rondroepen, dat er thee is. De vorige deed het anders. Die riep „thee heeren" en dat klonk vertrouwder.

Neen, hetgeen ik bedoel is de kwaliteit van het spel van beide tegenstanders, Be Quiok leek wel een voorjaarsbui te hebben. Dartel - juist: dat is het goede woord - als lammeren in de wei op een mooien voorjaarsdag in Mei. Daar zat fut in en Veendam liet in dat opzicht haar licht ook niet onder de korenmaat schijnen, zoodat men een gedartel kreeg over alle linies. Een soms wel wat erg gedartel. Wat hadden v. d. Linden en Siekman een groote sympathie voor elkaar en toen de Groninger in het bezit van een souvenir afscheid had genomen van den Veendammer waren v. d. Linden en de jongste Woltjes niet van elkaar weg te slaan. Zelden heb ik zulk een trouwe vriendschap op de voetbalvelden meegemaakt. Vooral de jongens op de tribune hebben daarover hun waardeering geuit en vooral den Veendammer met luid; gejuich talrijke „open doekjes" gegeven....

Het was dus echt gezellig Vooral voor Veendam die niet dikwijls zulk een „bijval" zal ontmoeten. Eigen partij zonk er gewoonweg bij in het niet.... Ik had werkelijk niet gedacht, dat de jeugd eigen club zoo gauw in den steek zou laten. Daar moet het bestuur toch eens naar kijken.

Maar overigens, de wedstrijd heeft me voldaan hoor. Er werd geen wanklank gehoord. Heet dat zoo niet? En ik kan me echt indenken, dat aan beide kanten naar den tweeden wedstrijd wordt verlangd.... Misschien heeft v. d. Meer dan intusschen een aantal punten verzameld om een verlengstuk je aan zijn voetbalpantalon te laten maken. En, weer misschien, zullen die spelers, die nu met een gehamsterd touw of rubber hun haar in fatsoen houden, dan een soort Indianen-tooi hebben gekegen. En ten 3de male, misschien, zal dan de strijd om de eerste plaats in het Noorden een heel eind verder zijn. Maar voor het zoover is, hoop ik nog verschillende „monster-wedstrijden" te mogen bijwonen. Be Quick met haar acrobaat op de midvoorplaats, heeft zooveel aan stootkracht gewonnen dat het aan haar niet zal liggen..                  K.

 

Tikkie terug »

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Roelof Kampman »

in 1960

 

 

 

Contact »

Mail naar roelie@kampmes.nl

Of schrijf in het gastenboek

 

Installeer IE9 voor het leukste leesresultaat